Mihail Gorbaciov a murit la vârsta de 91 de ani. A fost ultimul lider sovietic care a condus URSS în perioada 1985 – 1991. În ultimii ani, sănătatea lui Mihail Gorbaciov a cunoscut un declin. Presa internațională anunța în iunie că Mihail Gorbaciov a fost internat în spital pentru o afecțiune la rinichi, dar cauza morții nu a fost anunțată.
Președintele Rusiei Vladimir Putin și-a exprimat cele mai profunde condoleanțe după moartea lui Gorbaciov. În timp ce președintele american Joe Biden l-a numit un „lider rar” care a avut imaginația de a vedea că un viitor diferit este posibil pe fondul tensiunilor Războiului Rece.
Mihai Gorbaciov a dizolvat Uniunea Sovietică
Mihail Gorbaciov a devenit secretar general al Partidului Comunist Sovietic și lider de factor al țării în 1985. Atunci avea 54 de ani și era considerat cel mai tânăr membru al consiliului de conducere, cunoscut sub numele de Biroul Politic. Când a ajuns la putere, Gorbaciov nu a căutat să pună capăt stăpânirii sovietice în Europa de Est și doar să revitalizeze economia rusească. Economia sovietică se zbătea să țină pasul cu SUA.
Pe plan internațional, el a ajuns la un acord de control al armamentului cu SUA. Totodată, a refuzat să intervină atunci când națiunile este-europene s-au ridicat împotriva liderilor lor comuniști. Între timp, politica sa de glasnost, sau deschidere, le-a permis oamenilor să critice guvernul într-un mod care fusese înainte de neconceput.
În 1991, după ce o lovitură de stat organizată de către cei din aripa dură a comuniștilor a eșuat, Gorbaciov a fost de acord să dizolve Uniunea Sovietică. Apoi și-a părăsit funcția.
Mihail Gorbaciov „un gigant care și-a îndreptat marea sa națiune către democrație”
Occidentul l-a văzut pe Mihail Gorbaciov ca un architect al reformei care a creat condițiile pentru încheierea Războiului Rece în 1991. Atunci a fost o perioadă tensionată în URSS și națiunile occindetale, inclusiv Marea Britanie și SUA.
Mihail Gorbaciov a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1990 „pentru rolul principal pe care l-a jucat în schimbările radicale în relațiile Est-Vest”. Cu toate acestea a încercat să revină în politică în 1996, dar a obținut doar 0,5% din voturi la alegerile prezidențiale.
Henry Kissinger a ocupat funcția de secretar de stat al SUA sub președintele Richard Nixon. Acesta a declarat pentru BBC Newsnight că Gorbaciov va fi „amintit în istorie ca un om care a început transformări istorice care au fost în beneficiul omenirii și al poporului rus”.
James Baker a negociat reunificarea Germaniei cu guvernul lui Gorbaciov. El a declarat pentru New York Times că „istoria îl va aminti pe Mihail Gorbaciov ca pe un gigant care și-a îndreptat marea sa națiune către democrație”.
Dar mulți ruși nu l-au iertat niciodată pentru tulburările care au urmat prăbușirii URSS. Vladimir Rogov a fost un oficial numit de ruși în Ucraina ocupată. El a declarat că Gorbaciov „a condus în mod deliberat Uniunea (Sovietică) la dispariția ei” și l-a numit trădător.
Mihail Gorbaciov a murit la vârsta de 91 de ani
Gorbaciov a avut începuturi modeste. S-a născut într-o familie de țărani la 2 martie 1931 lângă Stavropol. Apoi a început să lucreze la fermă cu tatăl său, în timp ce își urma studiile. A devenit membru al Partidului Comunist în 1952 și a absolvit facultatea de drept la Universitatea din Moscova în 1955. Aici s-a cunoscut cu Raisa Titarenko, cea care avea să îi devină soție.
La începutul anilor 1960, Gorbaciov a devenit șef al departamentului de agricultură pentru regiunea Stavropol. Până la sfârșitul deceniului, el se ridicase la vârful ierarhiei de partid din regiune. A intrat în atenția lui Mihail Suslov și Iuri Andropov, membri ai Biroului Politic. Acesta era principalul organism de stabilire a politicilor din partea comunistă a Uniunii Sovietice, care l-au ales în Comitetul Central în 1971. Apoi au organizat călătorii în străinătate pentru steaua lor în devenire.
În 1978, Gorbaciov s-a întors la Moscova, iar anul următor a fost ales membru candidat al Biroului Politic. Administrarea sa asupra agriculturii sovietice nu a fost un succes. După cum și-a dat seama, sistemul colectiv era fundamental defectuos în mai mult de un fel.
Membru cu drepturi depline al Biroului Politic din 1980, Gorbaciov a devenit mai influent în 1982. Atunci când mentorul său, Andropov, l-a succedat lui Leonid Brejnev ca secretar general al partidului. El și-a construit o reputație de dușman al corupției și ineficienței, ajungând în cele din urmă pe primul loc în partid în martie 1985.
Mihail Gorbaciov a murit la vârsta de 91 de ani. El va fi înmormântat în cimitirul Novodevichy din Moscova, alături de soția sa Raisa, care a murit de leucemie în 1999.