Grupul Lafarge a informat constant serviciile secrete de informații franceze despre legăturile sale cu grupul terorist Daesh pentru a putea opera fabrica de ciment din Siria.
Documentele obținute de Agenția Anadolu, din Turcia, arată că agențiile de informații franceze s-au folosit de grupul Lafarge pentru a obține informații din Siria. Serviciile secrete franceze nu au avertizat compania Lafarge în legătură cu infracțiunile pe care le-a comis. Compania Lafarge este acuzată în Franța de complicitate la crime împotriva umanității, finanțarea terorismului, încălcarea embargoului Uniunii Europene.
Lafarge a cooperat cu serviciile secrete franceze din 2014
Compania Lafarge a început să coopereze cu serviciile secrete franceze în data de 22 ianuarie 2014. Atunci directorul de securitate al grupului, Jean Claude Veillard, a trimis un e-mail către Direcția de Informații a Ministerului de Interne francez.
Veillard a informat că Lafarge trebuie să mențină relații cu „actorii locali” pentru a continua operațiunile la fabrica din Siria. El a întrebat serviciile secrete dacă directorii și sediul companiei sunt în pericol. Ofițerul de informații cu codul AM 02 i-a transmis lui Jean ClaudeVeillard data la care vor aborda problema.
După ce cazul Lafarge a ajuns să fie judecat de Curtea de Apel Paris, pe 18 noiembrie 2018, a fost audiat ofițerul de informații cu codul AM 02. Conform înregistrării declarației, ofițerul a recunoscut că Lafarge a fost sursa sa de informații în Siria. Ofițerul i-a spus judecătorului că serviciile de informații francize au beneficiat de informațiile obținute de la reprezentanții fabricii Lafarge.
Din declarațiile ofițerului de informații rezultă că Lafarge a trimis ciment tuturor grupurilor armate din Siria. Inclusiv Frontului al-Nusra, un grup afiliat organizației teroriste al Qaida, în perioada 2012-2014. În 2016, liderul grupării jihadiste Frontul al-Nusra, Abou Mohamad al Golani, a anunțat că rupe relațiile cu organizația Al-Qaida.
Cel puțin 30 de întâlniri între Lafarge și serviciile secrete
Directorul Jean Claude Veillard a informat serviciile de informații franceze despre trimiterea cimentului de la Lafarge către organizația teroristă Daesh. Numele organizației teroriste este acronimul arab al Statului Islamic din Irak și Levant (ISIL), cunoscut sub numele Statul Islamic din Iralk și Siria (ISIS), prescurtat Statul Islamic (IS). ISIS a fost considerate organizației teroristă de Organizația Națiunilor Unite.
Documentele obținute de Agenția Anadolu indică faptul că au existat mai mult de 30 de întâlniri între reprezentanții Lafarge și serviciile franceze de informații interne, externe și militare numai între 2013 și 2014.
Ce a făcut organizația teroristă Daesh cu cimentul primit de la Lafarge? A construit adăposturi fortificate și rețele de tuneluri împotriva puterilor coaliției conduse de SUA.
Directorul Jean Claude Veillard a depus mărturie pe 30 noiembrie 2017, ca răspuns la acuzațiile aduse companiei Lafarge. Potrivit declarației sale, Veillarda încercat să demonstreze că a informat statul francez despre tot ceea ce a făcut. Acesta a oferit informații legate de întâlniri, condițiile de teren, precum și speculațiile pe care le-a auzit se regăsesc în anexele înregistrării declarației. De exemplu, Jean Claude Veillard a transmis informații din teren legate de conflictele militare dintre grupurile armate.
Compania Lafarge, acuzată că a finanțat terorismul
Rapoartele care susțin că Lafarge a finanțat în mod regulat organizația teroristă Daesh au apărut în Franța în 2016. Totul s-a întâmplat în timpul războiului civil din Sria. Potrivit presei franceze, compania a furnizat materiale și combustibil organizației teroriste pentru ca aceasta să își continue activitățile în regiunea Celibiye din Siria.
În 2017, în timp ce compania a recunoscut că a efectuat plăți către grupurile armate din Siria. A negat acuzațiile de „complicitate la crimele împotriva umanității”. După investigații, opt manageri, inclusiv doi ofițeri de rang înalt, au fost acuzați că au finanțat terorismul. În plus au fost acuzați că au cooperat la comiterea crimelor împotriva umanității.
Acuzația de „complicitate la crimele împotriva umanității” a fost abandonată în noiembrie 2019. Ca răspuns, organizațiile neguvernamentale au dus cazul la Curtea Supremă a Franței. Instanța supremă a confirmat acuzațiile împotriva Lafarge de „finanțare a terorismului”.