ISIS-K, organizația teroristă activă din Afganistan, a revendicat cele două atacuri teroriste din zona Aeroportului Internațional din Kabul în urma căruia și-au pierdut viața cel puțin 12 militari americani și alți 15 au fost răniți. Autoritățile talibane au anunțat că peste 60 de afgani au fost uciși peste 140 de răniți.
Kabul, capitala statului Afganistan, a fost zguduită de două atentate teroriste. Primul a avut loc la punctul de acces Abbey din Aeroportul Internaţional Hamid Karzai din Kabul. Explozibilul a fost detonat de un atacator snucigaș. În urma acestui atac au fost uciși 12 militari americani și alți 15 răniți. Ulterior la Hotelul Baron, situat în apropierea aeroportului, a avut loc un alt atac terorist. În urma celor două atentate au fost uciși 60 de afgani, iar alți 140 au fost răniți, conform anunțului făcut de autoritățile talibane, citate de AP.
Departamentul Apărării a transmis că mai sunt peste 1.000 de militari americani în Afganistan, dar şi că se vor lua măsurile adecvate împotriva celor care au organizat atacul terorist.
Ţările vestice şi-au avertizat, miercuri, cetăţenii să părăsească zona aeroportului din Kabul din cauza pericolului unor atacuri teroriste din partea organizaţiei ISIS-K (Islamic State of Iraq and the Levant – Khorasan Province), activă în Afganistan.
Cine este ISIS-K?
ISIS-K este o organizație teroristă activă în Afganistan și Pakistan, afiliată la organizația mamă ISIS. Sediul principal este în provincial Nangarhar, aproape de rutele de contrabandă cu droguri și persoane în și din Pakistan.
Specialiștii susțin că este cea mai violentă grupare teroristă din toate grupurile jihadiste din Afganistan. ISIS-K a fost înființată în ianuarie 2015, la vîrful Statul Islamic în Irak și Siria, înainte ca califatul său autodeclarat să fie învins de o coaliție condusă de SUA, conform BBC.
Membri ISIS-K sunt recrutați din rândurile jihadiștilor afgani și pakistanezi. Acestora li se adaugă talibanii afgani dezertori care nu văd propria organizație ca fiind suficient de extremă. La apogeul său, grupul număra aproximativ 3.000 de luptători – dar a suferit numeroase pierderi în confruntările cu forțele de securitate americane și afgane, cât și cu talibanii.
ISIS-K a fost acuzată de unele dintre cele mai grave atrocități din ultimii ani, vizând școlile de fete, spitalele și chiar o maternitate, unde se pare că au împușcat femei însărcinate și asistente medicale.
Spre deosebire de talibani, al căror interes se limitează la Afganistan, ISIS-K face parte din rețeaua globală a Statului Islamic care au în vizor ținte occidentale, internaționale și umanitare.
Conexiune cu talibanii
Gruparea teroristă ISIS-K orbitează în jurul talibanilor. Legătura dintre ISIS-K și talibani este făcută de rețeaua Haqqani. Specialiștii consideră că există legături puternice între ISIS-K și rețeaua Haqqani, care la rândul ei este strâns legată de talibani.
Dr. Sajjan Gohel de la Fundația Asia Pacific monitorizează rețelele militante din Afganistan de ani de zile. El spune, conform BBC, că „mai multe atacuri majore între 2019 și 2021 au implicat colaborarea dintre ISIS-K, rețeaua talibanilor Haqqani și alte grupuri teroriste cu sediul în Pakistan”.
Statul Islamic, marea provocare a talibanilor
Când talibanii au preluat Kabul la 15 august, grupul a eliberat un număr mare de prizonieri din închisoarea Pul-e-Charki, incluzând militanți ai Statului Islamic și al-Qaeda. Acești oameni sunt acum în libertate. Însă ISIS-K îi acuză pe talibanii că au abandonat Jihadul și câmpul de luptă în favoarea unei soluționări de pace negociată în „hotelurile elegante” din Doha, Qatar.
Militanții Statului Islamic reprezintă acum o provocare majoră de securitate pentru noul guvern taliban, ceva ce conducerea talibanilor împărtășește în comun cu agențiile de informații occidentale.