Grupul francez Lafarge, prezent și în România, este investigat pentru complicitate la crime împotriva umanității pentru finanțarea grupării teroriste ISIS, în Siria. Francezii de la Lafarge a plătit în jur de 13 milioane de euro grupărilor armate pentru a-și menține fabrica de ciment din nordul Siriei.
Grupul Lafarge a scăpat inițial de acuzații cu ajutorul unei hotărâri emise de judecătorii de la Curtea de Apel din Paris. Curtea de Casație din Franța a răsturnat decizia și să retrimită înapoi dosarul pentru a fi judecat de alți magistrați.
Lafarge a recunoscut că a plătit intermediari
Hotărârea Curții de Casație de marți, 7 septembrie 2021, este un obstacol major pentru grupul Lafarge, care este acuzat că a plătit aproape 13 milioane de euro (15,3 milioane de dolari) grupurilor armate, inclusiv grupului ISIL (ISIS), pentru a-și menține deschisă fabrica de ciment din nordul Siriei.
Mai multe organizații pentru drepturile omului, inclsuiv Centrul European pentru Drepturile Omului din Berlin și Sherpa din Franța, susțin că grupul Lagrfe a cumpărat materii prime și petrol de la organizații teroriste și a efectuat plăți pentru trecerea în siguranță a muncitorilor săi prin punctele de control.
Lafarge a recunoscut că filiala sa siriană a plătit intermediari pentru a negocia cu grupurile armate care să le permită circulația personalului și a mărfurilor în interiorul zonei de război. Dar neagă toate acuzațiile din care ar rezulta că banii au ajuns în mâinile grupurilor armate, motiv pentru care a cerut închiderea dosarului.
Lafarge acuzată de finanțarea terorismului
Cu toate acestea, judecătorii au decis ca compania Lafarge să fie urmărită penal pentru alte trei acuzații: finanțarea terorismului, încălcarea embargoului UE și punerea în pericol a vieții altora. Unsprezece foști angajați sirieni ai Lafarge Cement Syria (LCS) au contestat decizia la Curtea de Casație, cu sprijinul ONG-urilor.
Înlăturând concluziile instanței inferioare privind complicitatea, Curtea Supremă din Franța a decis marți că „cineva poate fi complice la crimele împotriva umanității, chiar dacă cineva nu are intenția de a fi asociat cu crimele comise”.
„Plătirea în cunoștință de cauză a câtorva milioane de dolari către o organizație al cărei scop unic era exclusiv criminal este suficientă pentru a constitui complicitate, indiferent dacă partea în cauză acționa pentru a desfășura o activitate comercială”, se menționează în decizia Curții Supreme
Judecătorii au adăugat că „numeroase acte de complicitate” vor rămâne nepedepsite dacă instanțele ar adopta o interpretare mai blândă.