Regele Charles al III-lea, fostul prinț de Wales, a urcat pe tronul Marii Britanii după moartea mamei sale, regina Elisabeta a II-a. Zilele următoare regele Charles al III-lea își va asuma noile îndatoriri, în timp ce va deplânge o mare pierdere personală. Noul rege al Marii Britanii se mândrește cu originile sale românești și afirmă într-un documentar că este descendent al domnitorului Vlad Țepeș.
Prima decizie a Regelui Charles al III-lea
Regele Marii Britanii a emis prima decizie prin care și-a ales numele sub care va domni: Charles al III-lea. Potrivit BBC, el ar fi putut să își aleagă unul din cele patru nume – Charles Philip Arthur George. Nu este singurul care se confruntă cu o schimbare a titlului.
Deși este moștenitorul tronului, prințul William nu va deveni automat prinț de Wales. Cu toate acestea, moștenește imediat celălalt titlu al tatălui său, Duce de Cornwall. Soția sa, Catherine, va fi cunoscută drept Ducesa de Cornwall. Va exista și un nou titlu pentru soția lui Charles, al cărei titlu complet va fi Queen Consort – consort este termenul folosit pentru soțul monarhului.
Familia Regală a transmis un comunicat în numele noului rege Charles al III-lea „Moartea iubitei mele Mame, Majestatea Sa Regina, este un moment de cea mai mare tristețe pentru mine și toți membrii familiei mele. Plângem profund trecerea în neființă a unui suveran prețuit și a unei mame mult iubite. Știu că pierderea ei va fi resimțită profund în toată țara, în tărâmuri și în Commonwealth și de nenumărați oameni din întreaga lume. În această perioadă de doliu și schimbare, eu și familia mea vom fi mângâiați și susținuți de cunoștințele noastre despre respectul și afecțiunea profundă în care Regina a fost atât de larg cuprinsă.”, a transmis Regele Charles al III-lea.
Ceremonia de încoronare va avea loc la palatul St. James
În primele 24 de ore după moartea mamei sale, Charles va fi proclamat oficial rege. Acest lucru se întâmplă la Palatul St. James din Londra, în fața unui organism ceremonial cunoscut sub numele de Consiliul de Aderare. Acesta este alcătuit din membri ai Consiliului Privat – un grup de deputați înalți, din trecut și din prezent, și colegi – precum și din câțiva funcționari publici înalți, înalți comisari ai Commonwealth-ului și primarul Londrei.
Peste 700 de persoane au dreptul, teoretic, să participe. Dar având în vedere termenul scurt este posibil ca numărul real să fie mult mai mic. La ultimul Consiliu de Aderare din 1952 au participat aproximativ 200 de persoane.
Regele nu participă în mod tradițional. La întâlnire, moartea Reginei Elisabeta va fi anunțată de Lordul Președinte al Consiliului Privat. În prezent deputat Penny Mordaunt, iar o proclamație va fi citită cu voce tare.
Formularea proclamației se poate schimba. Dar în mod tradițional a fost o serie de rugăciuni și angajamente, lăudând monarhul anterior și promițând sprijin pentru cel nou. Această proclamație este apoi semnată de o serie de personalități de rang înalt, inclusiv prim-ministrul, Arhiepiscopul de Canterbury și Lordul Cancelar. Ca și în cazul tuturor acestor ceremonii, se va acorda atenție la ceea ce ar fi putut fi modificat, adăugat sau actualizat, ca semn al unei noi ere.
Prima declarație a lui Charles al III-lea
Consiliul de Aderare se întrunește din nou, de obicei o zi mai târziu. De data aceasta va participa Regele, împreună cu Consiliul Privat. Noul rege va face o declarație în conformitate cu o tradiție care datează de la începutul secolului al XVIII-lea. Ulterior va depune un jurământ pentru a păstra Biserica Scoției.
După ce va cânta fanfara, se va face o proclamație publică prin care Charles este declarat noul rege. Aceasta va fi realizată dintr-un balcon deasupra Curții Friary din Palatul St. James, de către un oficial. El va striga: „Dumnezeu să-l salveze pe Rege!”
Pentru prima dată din 1952, când va fi intonat imnul național, cuvintele vor fi „Dumnezeu să-l salveze pe Rege”. Apoi vor fi trase salve de armă în Hyde Park, Turnul Londrei și de pe navele Marii Britanii. Proclamația care îl anunță pe Charles ca rege va fi citită la Edinburgh, Cardiff și Belfast.
Încoronarea va avea loc la Westminster Abbey
Punctul culminant va fi încoronarea. Din cauza pregătirilor necesare, încoronarea nu va avea loc foarte curând. De exemplu, Regina Elisabeta a II-a a urcat la tron în februarie 1952, dar nu a fost încoronată decât în iunie 1953. În ultimii 900 de ani, încoronarea a avut loc în Westminster Abbey. William Cuceritorul a fost primul monarh care a fost încoronat acolo, iar Charles va fi al 40-lea.
Este un serviciu religios anglican, desfășurat de Arhiepiscopul de Canterbury. La punctul culminant al ceremoniei, el va așeza pe capul lui Charles Coroana Sfântului Eduard, o coroană din aur solid, datând din 1661. Aceasta este piesa centrală a Bijuteriilor Coroanei de la Turnul Londrei și este purtată de monarh doar în momentul încoronării. Coroana Sfântului Eduar cântărește 2,23 kg. Spre deosebire de nunțile regale, încoronarea este eveniment de stat. Guvernul plătește pentru asta și, în cele din urmă, decide lista invitaților.
La evenimentul de încoronare va fi făcut ritualul ungerii noului monarh cu uleiuri de portocale, trandafiri, scorțișoară, mosc și chihlimbar. Noul Rege va depune jurământul de încoronare în fața audienței. În timpul acestei ceremonii elaborate, el va primi globul și sceptrul ca simboluri ale noului său rol. Iar Arhiepiscopul de Canterbury îi va așeza pe cap coroana de aur solid.
Șeful Commonwealth-ului
Regele Charles a devenit șeful Commonwealth-ului, o asociație din 56 de țări independente și 2,4 miliarde de oameni. Pentru 14 dintre aceste țări, precum și pentru Marea Britanie, Regele este șef de stat. Aceste țări, cunoscute sub numele de tărâmurile Commonwealth, sunt: Australia, Antigua și Barbuda, Bahamas, Belize, Canada, Grenada, Jamaica, Papua Noua Guinee, St Christopher și Nevis, St Lucia, St Vincent și Grenadine, Noua Zeelandă, Solomon Insulele, Tuvalu.