Cancelarul austriac Sebastian Kurz a demisionat în urma unui nou scandal de coruție la nivel înalt. El este considerat o vedetă conservatoare văzută cândva ca un model pentru centrul dreapta din Europa. Sebastian Kurz este anchetat pentru dare de mită și abuz de încredere.
Presa din Austia a relatat că procurorii au suspiciuni că Ministerul de Finanţe a cumpărat reclamă într-un tabloid în schimbul publicării unor materiale şi unor sondaje favorabile lui Sebastian Kurz şi partidului său.
Cancelarul austriac Sebastian Kurz: „Demisionez pentru a preveni haosul”
Cancelarul austriac Sebastian Kurz a demisionat, iar în locul său va fi numit ministrul de Externe Alexander Schallenberg. În urma demisiei, Sebastian Kurz va rămâne deputat și va prelua conducerea grupului parlamentar al Partidului Popular Austriac. Totodată, el va rămâne și șeful partidului său.
Nominalizarea lui Alexander Schallenberg a fost făcută de Partidul Popular Austriac, condus de Sebasian Kurz. Alexander Schallenberg are 52 de ani și este diplomat de carieră.
Sebastian Kurz a spus că a ajuns la concluzia că ar fi fost „iresponsabil” să aștepte opoziția să îl demită. „Țara mea este mai importantă pentru mine decât propria mea persoană”, a spus el. „Demisionez pentru a preveni haosul.”
Corupție și percheziții la nivel înalt
Procurorii austrieci au suspiciuni că Ministerul de Finanţe a cumpărat reclamă într-un tabloid în schimbul publicării unor materiale şi a unor sondaje favorabile lui Sebastian Kurz şi partidului său.
Ancheta pentru corupție, în curs de desfășurare, a aruncat o umbră asupra guvernului lui Kurz de luni de zile. Dar abia miercuri au devenit publice detaliile suspiciunilor procurorilor cu privire la cancelar. Ancheta procurorilor a declanșat o criză politică într-o țară ai cărei lideri au fost afectați de scandal în ultimii ani.
Procurorii au făcut, miercuri, percheziții la sediul Partidului Popular Austriac (ÖVP), cancelaria şi Ministerul de Finanţe. Anchetatorii au căutat e-mailuri încă din 2016 precum şi dispozitive de stocare a datelor, precum severe, telefoane mobile şi laptopuri. Cercul apropiat al colaboratorilor a fost afectat – precum un purtător de cuvânt, un consilier media şi principalul său strateg. Există suspiciunea că au folosit metode ilegale în drumul lor spre putere.
Asociații lui Kurz ar fi furnizat mass-mediei din Austria date false, oferindu-le publicitate de stat pentru a scrie articole pe subiect. Deși Kurz a recunoscut că a făcut greșeli, el speră să va scăpa de toate acuzațiile.
Afacerea Ibiza și prima demisie
Demisia cancelarului austriac Sebastian Kurz vine la mai puțin de doi ani după ce a format o coaliție cu Verzii, potrivit politico.eu. Aceasta este cea de-a doua demisie. Cancelarul austriac Sebastian Kurz a demisionat prima dată în 2019, atunci când coaliția lui Kurz cu partidul de extremă dreaptă, Partidul Libertății, s-a prăbușit în urma afacerii Ibiza.
Afacerea Ibiza a avut în prim plan imaginile video cu vicecancelarul Heinz-Christian Strache care voia donații pentru partid în schimbul influenței politice. Deși guvernul său a căzut, Kurz nu a fost implicat direct în afacere și a revenit triumfător în calitate de cancelar la începutul anului 2020 în coaliție cu Verzii.