Aderarea Ucrainei la NATO nu va fi favorizată de administrația SUA. Președintele american Joe Biden a anunțat că Ucraina trebuie să îndeplinească aceleași condiții de aderare standard la fel ca toate statele membre. Națiunile candidate trebuie să facă reforme militare și democratice înainte de a lua în considerare adera la NATO.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a precizat vineri că Ucraina nu va fi invitată să adere la Alianță la Summitul de la Vilnius.
Ucraina a fost invadată de Rusia în urmă cu 480 de zile. Hanna Maliar, ministru adjunct al apărării din Ucraina, a declarat că „dacă în prima săptămână epicentrul a fost în est, acum vedem că luptele se deplasează spre sud și că zonele cele mai active sunt Berdiansk și Mariupol”. Un mic sat din regiunea Harkov a fost atacat cu rachete de Rusia, în urma căruia au fost ucise patru persoane.
Aderarea Ucrainei la NATO nu va fi „ușurată” de SUA
Aderarea Ucrainei la NATO nu va fi „ușurată” de președintele american Joe Biden sau de administrația SUA. Întrebat în Philadelphia dacă va facilita drumul Ucrainei spre Alianța Nord Atlantice, președintele Joe Biden a dat un răspuns negativ. Acesta susține că Ucraina trebuie ră respecte aceleași standarde de aderare ca statele membre. Statele aspirante la statutul de membru NATO trebuie să fie mai întâi invitate. Apoi trebuie să urmeze o serie de pași obligatorii.
Planul de Acțiune pentru Aderare (MAP) se realizează pe baza diaogului asupra problemelor privind aderarea și nu constituie o lista de criterii de aderare, fiind destinat să înglobeze chestiunile pe care țările candidate au declarat că doresc să le abordeze. Statele aspirante vor înainta programe naționale anuale în care se stabilesc obiectivele pregătirii, cu date specifice. Dezbaterile privind desfășurarea programelor vor avea loc sub forma întrunirilor anuale 19+1 de evaluare, sub auspiciile Consiliului. O agenție informativă va asigura coordonarea asistentei oferite de NATO și de statele membre în domeniul militar. Rezultatele monitorizării progreselor înregistrate în domeniul programelor naționale, vor constitui subiectul unui raport întocmit anual de Alianță.
Țările candidate trebuie să îndeplinească o serie de condiții generale. De exemplu, să-și rezolve pe cale pașnica eventualele dispute cu alte state. Să-și manifeste atașamentul față de principiul primatului dreptului și cel al drepturilor omului. O altă condiție prevede să-și rezolve problemele etnice sau cele teritoriale de ordin extern, inclusiv revendicările iredentiste sau litigiile jurisdicționale în conformitate cu principiile OSCE. Mai mult, trebuie să stabilească un control democratic și civil al forțelor lor armate. Acestea sunt doar o parte dintre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un stat asiprant la aderarea NATO.
Ucraina nu va fi invitată să adere la NATO la Summit-ul de la Vilnius
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a spus că aderarea Ucrainei la NATO nu va fi posibilă atâta timp cât războiul continuă. „Cred că toată lumea și-a dat seama că a deveni membru NATO în mijlocul unui război nu este pe agendă”, a spus el la un eveniment organizat de German Marshall Fund la Bruxelles.
La Summitul NATO de la Vilnius, din perioada 11-12 iulie, Ucrainei nu i se va oferi un orizont de timp până la care să se poată alătura Alianței. Însă, președintele Volodimir Zelenski va participa în persoană la summitul din iulie. În ultimele luni, președintele Zelenski a încercat să obțină „garanții de securitate” din partea alianței celor 31 de state membre sub pretextul de a preveni orice alt atac viitor din partea Rusiei.
Aliaţii NATO beneficiază de o garanţie de securitate colectivă, aşa-numitul Articol 5 din Tratatul fondator de la Washington. Articolul 5 prevede că un atac asupra unuia dintre ei ar fi considerat un atac asupra tuturor.
Ucraina a solicitat să adere la NATO. Dar, pentru ca acest lucru să se întâmple, toţi cei 31 de membri actuali ar trebui să fie de acord. Majoritatea aliaţilor se opun primirii Ucrainei într-un moment în care războiul face ravagii.