Oficiul de Film și Investiții Culturale va fi noua instituție care va operaţionaliza schema de ajutor de stat pentru susținerea sectorului cinematografic. Ministrul Raluca Turcan a anunțat că proiectul de Hotărâre de Guvern prinvind înființarea instituție a fost lansat în consultare publică.
Schema de ajutor de stat are caracter multianual și se derulează până la data de 31 decembrie 2023, cu posibilitate de prelungire. Bugetul anual maxim al schemei este de 233 milioane lei, reprezentând echivalentul a aproximativ 50 milioane euro. Se pot încheia acorduri de finanţare până la data de 31 decembrie 2023, cu respectarea legislaţiei în domeniul ajutorului de stat, în limita creditelor de angajament aprobate anual prin legea bugetului de stat pentru această schemă.
Oficiul de Film și Investiții Culturale va fi înființat prin HG
Oficiul de Film și Investiții Culturale urmează să fie înființat, conform unui proiect de Hotărâre de Guvern. Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunțat că instituţia va operaţionaliza schema de ajutor de stat pentru susţinerea sectorului cinematografic din România. Dar mai ales pentru atragerea de producţii cinematografice străine în România. Ministrul spune că va continua consultările cu partenerii internaţionali din domeniu şi cu reprezentanţii industriei pentru a se asigura că schema de ajutor de stat pentru susţinerea industriei cinematografice va fi repornită în cele mai bune condiţii.
„România se bucură de un sprijin internaţional real pentru integrarea celor mai bune practici în elaborarea acestui proiect care va crea un cadru organizatoric modern şi eficient, în promovarea cinematografiei şi a sectoarelor culturale şi conexe. Vom continua consultările cu partenerii internaţionali din domeniu şi cu reprezentanţii industriei pentru a ne asigura că schema de ajutor de stat pentru susţinerea industriei cinematografice va fi repornită în cele mai bune condiţii”, a anunțat Raluca Turcan.
Ministerul Economiei a blocat schema de ajutor de stat
Guvernul Dăncilă a emis în anul 2018 o Hotărâre de Guvern prin care instituia o schemă de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice. Valoare acesteia era de 50 de milioane de euro anual. Prin acest cadru legislativ, producătorii români și străini care făceau filme în România urmau să primească înapoi 35% din suma cheltuită cu achiziția, închirierea, fabricarea de bunuri și servicii necesare pentru producția de film. În plus mai primeau un procent de 10% dacă era promovată România.
Schema de ajutor de stat urma să fie implementată atunci de ministerul Economiei. Pe atunci nu exista Oficiul de Film și Investiții Culturale. În prima sesiune au fost aprobate 26 de cereri cu o valoare în valoare de aproximativ 179 de milioane de lei. Din această sumă s-a plătit doar 2,4 milioane de lei pentru o singură producție cinematografică. Apoi, în anul 2019, au fost aprobate 48 de proiecte cu o valoare totală de 202 milioane lei. Atunci au fost depuse 24 de cereri de plată în cuantum de 144 de milioane de lei.
La finalul anului 2020, Claudiu Năsui a preluat mandatul de ministru al Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Ulterior s-a mai depus o nouă listă cu 30 de producții cinematografice care solicitau banii cuveniți din schema de ajutor de stat. Au fost aprobate 12 filme care urmau să fie produse în România. Însă, schema de ajutor de stat a fost blocată sub pretextul unei anchete a DNA.
Ce filme urmau să primească o parte din bani înapoi?
Compania britanică Ingenious Media a finanțat mai multe filme produse în România. Aceasta are de primit peste 20 de milioane de euro de la statul român. De exemplu, pentru filmul The Protégé (Codul Asasinului – n.r.), regizat de Martin Campbell, are de primit în jur de șapte milioane de euro. Rolul principal din acest film îl are actorul american Samuel L. Jackson. Pentru o altă producție filmată în România, Voyagers, trebuie să plătească aproximativ șase milioane de euro.
Pe lista proiectelor de filme care au fost aprobate de Ministerul Economiei, respective actual Minister al Antreprenoriatului și Turismului, se mai află Ro-mania, Broken, The Mask sau Django.
Oficiul de Film și Investiții Culturale, buget de 50 de milioane de euro pe an
După mai multe negocieri cu guvernul, producătorii de film au obținut o nouă promisiune. Ministerul Culturii a decis să se înființeze Oficiul de Film și Investiții Culturale, care urmează să administreze această schemă de ajutor de stat. Conform Notei de Fundamentare, Oficiul de Film și Investiții Culturale va administra schema de ajutor de stat care are caracter multianual și se derulează până la data de 31 decembrie 2023.Cu posibilitate de prelungire!
Bugetul anual maxim al schemei este de 233 milioane lei, reprezentând echivalentul a aproximativ 50 milioane euro. Se pot încheia acorduri de finanţare până la data de 31 decembrie 2023, cu respectarea legislaţiei în domeniul ajutorului de stat, în limita creditelor de angajament aprobate anual prin legea bugetului de stat pentru această schemă.
„Plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2018-2025, acoperind maximum 45% din cheltuielile eligibile pentru producţia de film efectuate pe teritoriul României, în baza acordurilor de finanțare încheiate, în limita creditelor bugetare aprobate anual prin legea bugetului de stat pentru această schemă”, se menționează în Nota de Fundamentare.
Bugetul maxim al schemei va fi de 1,2 miliarde de euro, echivalentul a 250 de milioane de euro până în 2025.
Ce cheltuieli vor fi decontate de Oficiul de Film și Investiții Culturale?
- 1. Alocări financiare nerambursabile în cuantum de 35% din totalul cheltuielilor eligibile cu achiziţia, închirierea, fabricarea de bunuri şi/sau servicii ocazionate de producţia de film, precum şi cu onorariile, salariile şi alte plăţi către persoane fizice aferente implementării proiectului în România;
- 2. Alocări financiare nerambursabile în cuantum de 10% peste alocarea prevăzută la lit. a), cu condiţia ca producţia să promoveze o zonă geografică, un oraş sau România, destinaţiile şi obiectivele turistice româneşti din zona geografică sau oraşul promovat ori limba, tradiţiile şi obiceiurile româneşti în producţiile audiovizuale finanţate în cadrul aceleiaşi producţii cinematografice, iar desfăşurarea subiectului filmului să fie explicită vizual.
Alocările se acordă în condiţiile în care minimum 20% din bugetul total al proiectului se realizează pe teritoriul României.
Acordurile de finanţare se încheie în ordinea în care au fost emise hotărârile Comisiei de Film în România în limita bugetului alocat în anul următor. Numărul total estimat de beneficiari ai schemei este de 150 de producători. În sesiunile 2018, 2019 și 2020 au fost depuse 133 de proiecte, dintre care 86 au fost aprobate.
Ce se întâmplă în statele est europene?
Țările est europene, precum Cehia, Ungaria, Polonia, Croația, Slovenia, Lituania, Estonia au în vigoare astfel de scheme extrem de atractive. Acestea au crescut exponențial valoarea investițiilor străine în acest domeniu. Ocazie cu care s-au creat locuri noi de muncă, au învigorat turismul național și au ridicat prestigiul cultural al țării respective în Europa și în lume.
În marile economii europene, Marea Britanie, Franța, Germania, Spania, aceste instrumente sunt implementate de mai bine de două decenii. cu rezultate impresionate în ceea ce privește volumul atras de producții internaținale, valoarea industriei locale și contribuția la produsul intern brut fiiind remarcabile.
Conform Notei de Fundamentare, stimulentele / cash incentives, joacă un rol esențial în decizia producătorilor de film în alegerea teritoriului / statului în care hotărasc să realizeze producția și în construcția planului de finanțare. Producția de film reprezintă o investiție de risc și de oportunitate și aceste instrumente financiare/ stimulente fiscale oferite de statele care încurajează industriile creative, în general între 20-35%, au devenit standard în întreaga lume. Singurele două state din Europa care nu derulează un astfel de program în prezent sunt România și Belarus.