Topul produselor alimentare consumate de români care se vor ieftini de 1 august 2023. Guvernul României, condus de Marcel Ciolacu, a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care se limitează adaosurile comerciale practicate în procesarea și comercializarea unor produse alimentare esențiale, cu scopul de a stopa creșterea excesivă a prețurilor pentru aceste categorii de produse.
Potrivit prevederilor actului normativ, pentru o perioadă de 3 luni, cotele de adaos comercial pentru 14 produse de bază va fi redus. Printre aceste produse se află ulei, zahăr, anumite tipuri de carne de pui și porc, dar și fructe. Florin Barbu, noul ministru al Agriculturii, că aceste alimente sunt cele mai mult consumate în România.
Consiliul Concurenție a avertizat Ministerul Agriculturii că prețurile la aceste 14 tipuri de alimente s-ar putea să crească pentru că adaosul comercial s-ar putea să fie mai mic la anumiți retaileri.
Cu cât se va reduce adaosul comercial la anumite alimente de bază?
Guvernul României, condus de pesedistul Marcel Ciolacu, a adoptat Ordonanța de Urgență care prevede reducerea adaosului comercial la anumite alimente. Florin Barbu, noul ministru al Agriculturii, a făcut referire la creșterea prețurilor care este una din principalele probleme cu care se confruntă românii.
„Acest act normativ a făcut obiectul unui dialog extins cu reprezentanții Asociației Marilor Rețele Comerciale din România și cu cei ai federațiilor reprezentative din domeniul procesării produselor alimentare. Vreau să fac o precizare importantă: la fermier nu există o limită privind stabilirea prețurilor. Nu se intervine în niciun fel asupra prețurilor de vânzare ale fermierilor, la producătorii de materii prime. Întrucât marja lor de profit este oricum una mică, având în vedere perisabilitatea materiei prime”, a declarat ministrul Florin Barbu.
Prin actul normativ s-a instituit o formulă agreată cu toate părțile implicate, prin care se limitează, pentru o perioadă de trei luni, adaosurile comerciale practicate în procesarea și comercializarea unor produse alimentare esențiale. Aceasta are „scopul scăderii prețurilor pentru aceste categorii de produse și, implicit, cu scopul creșterii puterii de cumpărare a populației”.
Cotele de adaos comercial pentru topul produselor alimentare consumate de români vor fi limitate astfel:
- maximum 20% la procesator, aplicat față de costul de producție al produsului. Adaosul este calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuielile directe și indirecte.
- maximum 5% practicat în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție. Indiferent de numărul de distribuitori pe lanț și aplicată față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile operaționale.
- maximum 20% la comerciant. La vânzarea cu amănuntul și cash&carry, aplicată față de prețul de achiziție. Și în acest caz se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului. În cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse și remizele și risturnele.
Topul produselor alimentare consumate de români care se vor ieftini
Topul produselor alimentare consumate de români și care se vor ieftini de 1 august 2023 cuprinde:
- Pâine albă simplă 300 – 500 grame, fără specialități.
- Lapte de vacă proaspăt 1.5% grăsime, 1L.
- Brânză telemea de vacă vrac.
- Iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3.5%, max. 200 gr.
- Făină albă de grâu „000” 1 kg.
- Mălai – 1 kg.
- Ouă găină calibru M 10 buc.
- Ulei de floarea soarelui 1L.
- Carne proaspătă pui: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui.
- Carne proaspătă de porc: carne de lucru, pulpă de porc cu os și fără os, spată porc.
- Legume proaspete vrac: roșii (tomate), castraveți, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei capia.
- Fructe proaspete vrac: mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă.
- Cartofi proaspeți albi vrac.
- Zahăr alb tos 1 kg.