Termocentrala Mintia ar putea fi cumpărată de un grup de firme din Coreea de Sud, format din companiile AKEDA, Hyunday- Power Systems şi BKB. Grupul din Coreea de Sud ar urma să investească în Termoncentrala Mintia pentru a produce energie elecrică bazată pe gaz metan și panouri fotovoltaice.
Termocentrala Mintia Deva, parte a Complexului Energetic Hunedoara, a fost oprită oficial în luna februarie 2021, apoi a intrat în conservare după 50 de ani de funcționare.
Întâlnire informală
Prefectul Județului Hunedoara, Călin Petru Marian, s-a întâlnit la sediul prefecturii cu un grup de investitori din Coreea de Sud, care vor să preia Termoncetrala Mintia.
„La discuţii au fost prezenţi subprefecţii Oana Andreea Biriş şi Lorincz Szell precum şi administratorul special al CEH, Cristian Roşu, împreună cu reprezentantul administratorului judiciar, Emil Gros. Grupul de firme din Coreea de Sud, format din companiile AKEDA, Hyunday- Power Systems şi BKB, intenţionează să cumpere şi să investească la Termocentrala Mintia, astfel încât producţia de energie electrică să aibă la bază grupuri pe gaz metan şi panouri fotovoltaice”, a anunțat prefectura.
Reprezentanţii consorţiului sud coreean au avut întâlniri oficiale la Ministerul Energiei după care au efectuat o vizită de informare tehnică la termocentrală. Prefectul Călin Petru Marian le-a spus investitorilor sud coreeni că judeţul Hunedoara dispune de forţă de muncă bine pregătită pentru producţia de energie, iar resursa umană de care va fi nevoie poate fi folosită atât din cea existentă, cât şi dintre cei care se vor pregăti în școli.
Datorii de 1,3 miliarde euro
Termocentrala Mintia a fost pusă în funcțiune, etapizat, începând cu anul 1969. A ajuns la o putere instalată de 1.285 MW în 5 grupuri de condensație de 210 MW fiecare și un grup de 235 MW, alimentate cu cazane de abur.
Combustibilul principal utilizat era huila din Valea Jiului, transportată pe calea ferată. Pentru aprindere, era folosit gazul natural. De-a lungul ultimilor ani, producția de energie electrică a centralei a tot scăzut, pe fondul problemelor financiare și ce o mai ținea în viață era un act normativ prin care, până în 2020, ea și centrala Paroșeni au primit servicii de sistem plătite de la Transelectrica.
În 2019, producția de energie electrică a celor două centrale ajunsese, ca medie, la doar 62.000 MWh lunar.
Complexul Energetic Hunedoara, cel care administra Termocentrala Mintia, a intrat în insolvență în noiembrie 2019. Atunci avea șase miliarde de lei. Adică, în jur de 1,3 miliarde de euro.