Liberalul Lucian Ovidiu Heiuș și-a dat demisia de la șefia Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), după un prim an de mandat dezastruos. Chiar dacă nu a explicat motivele demisiei sale, ANAF a înregistrat o „gaură” de aproape nouă miliarde de lei în primele cinci luni ale acestui an.
Cea mai mare sumă provine din datoriile către stat ale marilor contribuabili. În urmă cu aproximativ o lună, premierul Nicolae Ciucă i-a somat pe marii contribuabili să-și plătească datoriilor către stat.
Liberalul Lucian Ovidiu Heiuș și-a dat demisia
Liberalul Lucian Ovidiu Heiuș a fost numit în funcție de șef al ANAF la data de 5 mai 2022. A promis că va reforma ANAF din temelie, însă a eșuat. Acesta își dorea digitalizarea într-un ritm alert. Dar când și-a anunțat demisia a spus că regretă că nu poate duce până la capăt proiectele începute.
În urmă cu două luni, liberalul Lucian Ovidiu Heiuș spunea că „Guvernului se așteaptă ca noi să asigurăm resursele financiare necesare ca statul să funcționeze. Și să reușim să ne încadrăm în acel deficit de 4,4% din PIB, stabilit prin Planul de convergență. (…) eu mi-aș dori ca procesul de reformă, inclusiv partea de digitalizare, să se realizeze într-un ritm cât mai alert și cât mai accentuat. Și nu finalizarea lui să fie 2025-2026, așa cum este prevăzut în PNRR, ci poate să încercăm să o decalăm. Poate cu vreun an de zile, dacă am reuși, ar fi un lucru extraordinar”, spunea Lucian Heiuș.
Estimări eronate sau datorii neplătite?
ANAF ar fi înregistrat o gaură de aproape 9 miliarde de lei în primele cinci luni din an, potrivit zf.ro. Adică diferenţa între cât a estimat că va încasa şi cât a încasat efectiv. Dacă s-ar continua tendinţa, gaura pe tot anul ar urma să fie de aproape 22 miliarde de lei. Cea mai mare gaură, de 8,5 miliarde de lei, provine din zona marilor contribuabili.
Potrivit zf.ro, consultanţii fiscali sunt de părere că nu poate fi vorba de faptul că marile companii nu şi-au plătit contribuţiile. Ci de faptul că estimarea ANAF de la început de an a fost greşită, mai ales de la companiile din energie, care nu au mai înregistrat profiturile de anul trecut şi nu au mai plătit taxe excepţionale pe aceste profituri.
Ministerul Finanţelor a publicat execuţia bugetară pentru primele patru luni ale acestui an. Cifrele arată că veniturile nete ale guvernului din TVA s-au prăbuşit în aprilie. La trei luni din an, încasările din TVA creşteau cu 9%, o creştere oricum sub inflaţie şi creşterea consumului. În aprilie însă, încasările din TVA au fost de 7 miliarde de lei, mai mici cu 14% faţă de aprilie 2022.
Premierul Ciucă a cerut colectarea datoriilor de la marii contribuabili
Premierul Nicolae Ciucă i-a somat pe marii contribuabili să-și plătească datoriile către stat. Se întâmpla pe 23 aprilie 2023. Atunci spunea că deficitul de colectare din primele trei luni ale anului se datorează faptului că marii contribuabili nu și-au plătit datoriile.
„Deficitul aparține preponderent marilor contribuabili. Fac apel public către marii contribuabili să își plătească datoriile către stat și în același timp dau o sarcină instituțiilor statului să facă în așa fel încât să-și îndeplinească sarcinile de serviciu și să asigure colectarea acestor venituri”, anunța premierul Nicolae Ciucă.
Tot atunci le-a cerut șefilor de la Finanțe să se ocupe de colectarea sumelor restante la bugetul de stat. „Sunt elemente pe care le-am discutat cu domnul ministrul Câciu, cu șeful ANAF Heiuș, cu șeful de la marii contribuabili Mișa, cu șeful de la Vamă Mihei. Toți acești conducători de instituții trebuie să înțeleagă că este nevoie de o coordonare foarte bună între instituții. Dar în același timp și de o coordonare și de un dialog cu cei care lucrează în mod nemijlocit. Este o problemă a noastră, a Guvernului, pe care o rezolvăm”, spunea premierul Nicolae Ciucă.