Glencore, compania elvețiană înființată de spionul March Rich, se confruntă cu acuzații de corupție și manipularea pieței în SUA, Brazilia și Marea Britanie pentru care va plăti amenzi de peste un miliard de dolari.
Spionul March Rich, decedat în 2013, a fost prezent pe piața românească încă de la finalul anilor ’80, în timpul regimului comunist. El a intermediat exporturi de cereale din SUA în România, dar și vânzările de petrol ale regimului Ceaușescu. În anii ’90, firma Glencore Proteine România SRL, controlată din Elveția de March Rich, a câștigat în urma unui proces 10 milioane de dolari de la statul român.
Glencore, amenzi de peste 1,06 miliarde de dolari
Grupul Glencore, traderul de mărfuri din Elveția, a anunțat că va plăti 1,06 miliarde de dolari pentru a scăpa de acuzațiile de corupție și manipularea pieței. Cea mai mare sumă va ajunge în SUA. Glencore va plăti 700,7 milioane de dolari Departamentului de Justiție al SUA pentru a scăpa de acuzațiile de corupție. Alte 485,6 milioane de dolari vor fi plătite către Commodity Futures Trading Commission (CFTC). De această dată acuzațiile sunt legate de manipularea pieței prețurilor la petrol în Statele Unite. Din această sumă, în jur de 165 de milioane de dolari vor ajunge în Marea Britanie din cauza faptului că anchetele din SUA sunt încrucișate cu investigațiile paralele ale britanicilor.
Alte 39,6 milioane de dolari vor ajunge la Parchetul Federal din Brazilia. Compania va plăti banii pentru a scăpa de acuzațiile de mită. Banii au ajuns la oficialii companiei petroliere de stat Petrobras.
Glencore va pleda vinovată în Marea Britanie
Glencore a anunțat printr-un comnicat de presă că va pleda „vinovat” pentru dare de mită în ancheta Oficiului britanic pentru fraude grave (SFO). Angajații Glencore au dat mită în cinci țări africane, potrivit SFO. Valoarea amenzilor va fi stabilită după o audiere la Southwark Crown Court, programată pentru 21 iunie 2022.
O altă anchetă este în curs de desfășurare în Elveția, sub coordonarea Biroului Procurorului General. Autoritățile din Elveția acuză compania Glencore International AG că nu a pus în aplicare măsurile organizatorice pentru a preveni actele de corupție. Din penalitatea de mai sus, 29,7 milioane de dolari ar fi compensate cu o posibilă amendă în Elveția.
Parchetul Federal din Berna are în desfășurare două anchete deschise în mai 2019 și iunie 2020. O anchetă a parchetului olandez este, de asemenea, în desfășurare în legătură cu acuzații de corupție. „Momentul și rezultatul acestei investigații rămân incerte”, a scris Glencore.
Kalidas Madhavpeddi, președintele Glencore, susține că: „Glencore astăzi nu este compania care era atunci când s-au produs practicile inacceptabile din spatele acestei abateri. Consiliul și echipa de management se angajează să opereze o companie care creează valoare pentru toate părțile interesate, acționând în mod transparent sub un set de valori bine definit, cu deschiderea și integritatea în prim-plan”.
Afacerile lui March Rich în România
Compania Glencore International AG a vrut să împrumute salariații de la ALRO, producătorul român de aluminiu, pentru a achiziționa în jur 90% din acțiunile fabricii. Însă, fabrica a fost preluată de grupul Marco International, deținută de oligarhul rus Vitali Machitski. Cel care conducea grupul Marco în aceea perioadă era Alan Kestenbaum. El fondase firma împreună cu March Rich. Firma americană AIG a avertiat autoritățile de la București că în spatele firmei Marco se află interesele spionului March Rich.
Reprezentantul Glencore în regiunea Balcanilor a fost bulgarul Stamen Stancev, acuzat de spionaj în România. Printre cei care au reprezentant interesele Glencore în România se numără Alexandru Bittner și Yoav Stern.