Bitcoin, cea mai valoroasă monedă virtuală, se tranzacționează la suma 49.817 euro. Scăderea bruscă a criptomonedei și a altor monede virtuale a generat pierderi de 170 miliarde USD la începutul acestui an.
În lume există 109.952 de adrese Bitcoin cu un sold de peste 1.000.000 dolari americani fiecare. Pe 22 februarie 2021, aproximativ 9200 dintre aceste adrese aveau fiecare valori de peste 10 milioane dolari. Numărul portofelelor virtuale cu sume de minim 10.000 dolari este de 2,2 milioane, în timp ce la 480.956 de adrese se află bitcoini în valoare de 100.000 de dolari. Anonimitatea asigurată de Bitcoin nu permite identificarea deținătorilor criptomonedei.
Primele tranzacții cu Bitcoin
Bitcoin a fost a fost creată de Satoshi Nakamoto și lansată oficial pe 9 ianurie 2009. Anterior lansării, pe 18 august 2008, a fost înregistrat domeniul bitcoin.org. Ulterior Satoshi Nakamoto a publicat o lucrare intitulată „Bitcoin: un sistem monetar electronic de tip peer-to-peer” în care a prezentat detaliile conceptuale și tehnice ale unui sistem de plăți care ar permite persoanelor fizice să facă tranzacții fără a implica instituții financiare intermediare. Aceasta a fost nașterea monedei virtuale. Pe 31 octombrie 2008, linkul cu articolul scris de Satoshi Nakamoto a fost trimis către mai multe adrese de e-mail.
Programatorul Hal Finney este prima persoană care a primit 10 bitcoini de la Satoshi Nakamoto după ce a descărcat software-ul în ziua lansării. Transferul a avut loc pe 12 ianurie 2009. Se estimează că ulterior Nakamoto a minat aproximativ un milion de bitcoini care ar valora în prezent în jur de 500 de miliarde euro.
Valoarea primelor tranzacții cu noua criptomonedă erau negociate de către persoanele implicate pe forumul monedei. Prima tranzacție pentru a cumpăra un bun fizic a fost de 10.000 de BTC, folosită pentru a cumpăra două pizze de la Papa John’s.
Fundația Bitcoin
Satoshi Nakamoto a predat proiecul „Bitcoin” programatorului Gavin Andresen la sfârșitul anului 2010. Astfel, Gavin Andresen a devenit programatorul principal al bitcoin și a înființat Fundația Bitcoin, ce reprezintă în mod formal comunitatea bitcoin.
Anonimitatea lui Satoshi Nakamoto a ridicat deseori îngrijorări nejustificate, multe dintre ele legate de neînţelegerea naturii open source a Bitcoin. Protocolul şi software-ul Bitcoin sunt publicate liber şi orice programator din lume poate vedea codul sau să-şi facă propria versiune modificată a software-ului Bitcoin. Ca şi programatorii actuali, influenţa lui Satoshi a fost limitată. Schimbările făcute de el urmau să fie adoptate de ceilalţi şi din cauza asta el nu a avut control asupra Bitcoin. Ca atare, identitatea inventatorului Bitcoin este probabil la fel de relevantă astăzi ca identitatea persoanei care a inventat hârtia.
Comisia Europeană vrea reglementare
Autoritatea de Supraveghere Financiară atrage atenția asupra faptului că tranzacțiile cu criptoactive, dar și investițiile în astfel de instrumente presupun riscuri ridicate. Atât la nivelul Uniunii Europene, cât și în România, nu există legislație specifică în vigoare care să reglementeze asemenea operațiuni.
Comisia Europeană a publicat recent un proiect de regulament pentru piețele de criptoactive prin care dorește reglementarea acestora. Documentul definește tipurile de token-uri, care intră sub incidența regulamentului, și stabilește o serie de cerințe aplicabile emitenților de token-uri.
„Un aspect important de remarcat este faptul că regulamentul nu se aplică în cazul în care un criptoactiv este asimilat unui instrument financiar, așa cum sunt acestea definite de legislația în vigoare, și în cazul în care un criptoactiv este asimilat unei monede electronice, așa cum este aceasta definită în legislația în vigoare, precum și în alte situații bine definite”, se menționează într-un comunicat ASF.
Pierderi de 170 miliarde USD
Autoritatea de Supraveghere Financiară din Marea Britanie (FCA) a atras atenția asupra faptului că produsele de investiții și creditare legate de criptomonede înseamnă și riscuri foarte ridicate. Anunțul vine pe fondul unui episod subit de volatilitate care a avut loc pe piața criptomonedelor. Bitcoin și alte monede virtuale au scăzut subit la începutul lunii ianuarie 2021, valoarea totală a pieței prăbușindu-se cu 170 miliarde de dolari, după perioade de creștere accelerată.