Autoritatea de Supraveghere Financiară a constatat opt abateri grave la Euroins România pe care le-a făcut publice după ce a retras autorizația companiei de asigurări. De exemplu, Euroins România a supraestimat veniturile în anul 2021 cu 151,5 milioane lei și a subestimat cheltuielile cu 223 milioane lei. În septembrie 2022 nu a estimat o rezervă de daună suficientă pentru a acoperi toate fluxurile de numerar viitoare.
Totodată, Autoritatea de Supraveghere Financiară a transmis companiei Euroins două rapoarte de control în octombrie 2022 și februarie 2023 prin care s-a constatat că estimările din planul de redresare au fost nerealiste. În plus, s-a specificat că există diferențe între raportările societății și situația reală.
Gazetabucurestilor.ro a scris că piața asigurărilor din România este bulversată după ce ASF a decis să retragă autorizaţia de funcţionare a societăţii Euroins România, constatând indiciile stării de insolvenţă a companiei. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment şi numirea FGA ca administrator interimar al societăţii.
Top 8 abateri grave constatate de Autoritatea de Supraveghere Financiară
Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat opt abateri grave descoperite la compania de asigurări Euroins România.
1. Societatea Euroins România a supraestimat veniturile și a subestimat cheltuielile privind contractele de reasigurare. Potrivit analizei ASF, societatea a supraestimat veniturile din anul 2021 cu 151,5 milioane de lei și a subestimat cheltuielile cu 223 de milioane de lei. La data de 30.06.2022, veniturile erau supraestimate cu 127 de milioane de lei, iar cheltuielile subestimate cu 91 de milioane de lei. În cazul contractului de reasigurare pentru acoperirea rezervei de daune neavizate (IBNR), încheiat cu societatea EIG Re, parte a Euroins Insurance Group, societatea nu a putut proba că au fost făcute decontări între părți.
2. La data de 30.09.2022, societatea Euroins România nu a estimat o rezervă de daună suficientă pentru a acoperi toate fluxurile de numerar viitoare, așa cum prevede legislația europeană și legislația locală.
3. Euroins România nu a utilizat în calculul rezervei de daune neavizate (IBNR) cele mai bune practici actuariale, așa cum prevăd legislația în domeniu și normele EIOPA.
4. Euroins România nu a aplicat propriile proceduri de calcul al rezervelor, deficitul de rezerve constatat fiind de 605 milioane lei.
Fondurile necesare pentru restabilirea SCR se ridicau la 2,19 miliarde lei
5. Nu a efectuat estimarea sumelor recuperabile din reasigurare aferente rezervei de daună pe an de accident, iar estimarea ratei de cedare în reasigurare nu s-a realizat prin referință la experiența daunelor plătite.
6. Nu a calculat corespunzător sumele recuperabile de la reasigurători sau de la vehicule investiționale.
7. Estimările din planul de redresare nu au fost realiste și nu acoperă deținerea în permanență a fondurilor proprii necesare pentru acoperirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR). La 30.09.2022, Euroins România nu deținea aceste fonduri. La 30.06.2022, fondurile necesare pentru restabilirea SCR se ridicau la 1,6 miliarde de lei, iar la 30.09.2022 se ridicau la 2.19 miliarde de lei.
8. Nu îndeplinește condițiile privind fondurile proprii de bază eligibile care să acopere cerința minimă de capital (MCR), încâlcând astfel dispozițiile articolului 95, alineatul 1 din legea 237/2015. La 30.06 2022, necesarul de fonduri pentru restabilirea MCR era de 1,25 miliarde de lei, iar la 30.09.2022 de 1,75 miliarde lei. Menționăm că legislația în vigoare prevede respectarea unor pași pentru eventualitatea în care asigurătorul își restabilește MCR. Societatea a beneficiat de toate termenele legale pentru restabilirea indicatorilor de solvabilitate, însă demersurile făcute de aceasta nu au condus la restabilirea solvabilității.
Euroins datora pentru acoperirea daunelor 1,58 de miliarde de lei
În februarie 2023, Autoritatea de Supraveghere Financiară a luat la cunoștință despre contractul de reasigurare cu EIG Re. Compania de reasigurare face parte din grupul Eurohold. Culmea, dintr-un comunicat de presă!
„O primă problemă identificată în cazul acestui contract este existența unor clauze care creează avantaje pentru reasigurător în detrimentul consumatorilor aflați în relație cu Euroins”, se menționează în comunicatul ASF.
Concret, una dintre clauze arată că, dacă o parte a fost plasată sub orice formă de administrare de către un organism de reglementare, obligațiile celeilalte părți încetează. De asemenea, dacă activitatea de a tranzacționa orice clasă de asigurare este suspendată, reasigurătorul este considerat liber de obligații și toate primele sunt păstrate de reasigurător.
Prin contractul de reasigurare, Euroins România a cedat 97% din daunele întâmplate până la 31.12.2022 și 87% din daunele ce urmau să se înregistreze în 2023. Potrivit ASF, Euroins datora pentru acoperirea daunelor 1,58 de miliarde de lei, dintre care 855 de milioane de lei lichidități și 732 de milioane de lei sume recuperabile din reasigurare.
„Euroins România a informat că deja a efectuat transferul drepturilor asupra activelor. În același timp, Euroins Insurance Group a precizat că active în valoare de 350 de milioane de lei vor fi transferate direct la Euroins România și alți 250 de milioane de lei vor fi disposnibili sub formă de numerar în lei”, a menționat ASF.
Contractul de reasigurare presupune ca, în cazul în care plățile efectuate în perioada de decontare sunt mai mari decât încasările, reasigurătorul să își asume plata diferenței către reasigurat, în speță Euroins România. În caz contrar, diferența dintre încasări și plăți va rămâne la reasigurător. Din analiza contractului a rezultat că acesta nu conduce la restabilirea solvabilității societății.