Trei pacienți infectați cu noul coronavirus au murit în după amiaza zilei de 12 aprilie din cauza unei defecțiuni la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă instalată în curtea Spitalului Victor Babeș, din București. Alți cinci pacienți au fost transferați de urgență la spitalele din Capitală. Poliția Municipiului București a anunțat că a demarat o anchetă în acest caz.
Tragedia de la Spitalul Victor Babeș s-a produs luni, în jurul orei 16:25, dar a fost ținută ascunsă timp de câteva ore atât de Ministerul Sănătățiii. Dar și de Departamentul pentru Situații de Urgență, din subordinea secretarului de stat Raed Arafat. Conducerea spitalului în loc să sune de urgență la 112 a sunat direct la Departamentul pentru Situații de Urgență.
Voiculescu arată cu degetul spre DSU și PMB
Ministerul Sănătății, condus de Vlad Voiculescu, a emis un comunicat de presă în care a menționat că el nu este responsabil pentru tragedia de la Spitalul Victor Babeș. Dar i-a indicat și pe cei responsabili: „Ministerul Sănătății a fost informat, prin Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, că trei pacienți și-au pierdut viața la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă, operaționalizată sub coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgență (Ministerul Afacerilor Interne), operată tehnic de Institutului Național Victor Babeș (PMB / ASSMB)”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Sănătății.
Cine sunt vinovații în viziunea ministrului Vlad Voiculescu? DSU și Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale din cadrul Primăriei Municipiului București, instituție în subordinea căreia se află Spitalul Victor Babeș. Viceprimarul Capitalei, Horia Tobescu, de la USR PLUS, răspunde de Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale din București.
DSU aruncă vina pe reprezentantul firmei
Departamentul pentru Situații de Urgență, din subordinea secretarului de stat Raed Arafat, a venit cu o serie de precizări. „Personalul medical care încadrează Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă a semnalat intrarea în avarie, concomitent, a tuturor ventilatoarelor regăsite în container”. Aceștia au comunicat echipei tehnice a spitalului că acestea prezintă o alarmă de suprapresiune respectiv. Presiunea era de peste 6 Bari. Limita maximă admisă pentru funcționarea corectă și în siguranță a acestor tipuri de echipamente medicale.
„În urma verificării presiunii oxigenului din Unitatea Mobilă, ventilatoarele au rămas în avarie. Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fața locului a refuzat intrarea în unitate. Deși i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecție împotriva COVID-19. Acesta, în final a părăsit incinta spitalului, refuzând să intre în TIR.”, se menționează în comunicatul DSU.
Vinovații fără vină
Premierul Florin Cîțu a anunțat sec că astfel de tragedii ar putea să se mai întâmple și cei vinovați ar trebui să plătească. La fel s-a întâmplat și în urma incendiu de la Spitalul Matei Balș, în urma căruia și-au pierdut viața 20 de persoane. Dar până acum nu s-a găsit nici un vinovat. Se pare că secretarul de stat Raed Arafat și-a găsit un nou aliat chiar în persoana premierului Florin Cîțu.