Sistemul de Semaforizare Inteligentă din București va fi modernizat și extins cu costuri de 25 de milioane de euro. Jumătate din bani provin din fonduri europene alocate prin PNRR. Primăria Municipiului București (PMB) a anunțat că modernizarea și extinderea sistemului de semaforizare se va face treptat în patru etape.
Prima etapă prevede ca sistemul de semaforizare inteligentă din București să fie modernizat în 85 de intersecții. Dar și amplasarea a 220 de stații de încărcare a mașinilor electrice.
Cum va fi modernizat Sistemul de Semaforizare Inteligentă din București
Primarul Nicușor Dan a anunțat că a semnat contractele de finanțare prin PNRR pentru modernizare și exstinderea Sistemului de Semaforizare Inteligentă din Capitală (BTMS).
„Valoarea totală a proiectelor este de aproximativ 25 milioane de euro, din care fonduri nerambursabile 12,5 milioane euro”, a spus primarul Nicușor Dan.
Sistemul de Semaforizare Inteligentă din București va fi modernizat și extins în patru etape distincte. Însă, contractele semnate vizează primele trei etape.
Primăria Capitalei a transmis că prima etapă prevede modernizarea și reconfigurarea a 85 de intersecții. Acesea sunt aferente unui număr de 5 radiale care asigură legătura dintre ieșirile importante din oraș cu zona centrală. Adică, Şoseaua Colentina, Şoseaua Alexandriei, Bd. Iuliu Maniu, Şoseaua Bucureşti – Târgovişte, Șoseaua Berceni. Această etapă include și amplasarea în Capitală a 220 de stații de încărcare mașini electrice.
PMB caută finanțări pentru etapa a patra a sistemului
Cea de-a doua etapă prevede creșterea capacității centrului de trafic actual. În cea de-a treia etapă vor fi modernizate alte 185 de intersecţii existente, incluse în sistemul actual BTMS. Acestea se află diverse stadii. Unele sunt fără conexiune prin fibră optică, bucle inductive nefuncționale, etc.
„Se au în vedere noi soluții de detecție a vehiculelor (camere video, senzori magnetici, etc.)”, susține municipalitatea.
În a patra etapă, Sistemul de Semaforizare Inteligentă din București va cuprinde reabilitarea și modernizarea unui număr de 194 de intersecții semaforizate existente. Ulterior vor fi înrolate în sistemul actual BTMS. Acestora li „se adaugă un număr de 80 de intersecții sau treceri de pietoni nesemaforizate dar care necesită semaforizare şi includere în BTMS, din perspectiva eficientizării Sistemului Integrat de Management al Traficului. Pentru aceste investiții vom aplica în cadrul altor programe de finanțare nerambursabilă”, mai susține Nicușor Dan.
Ce este Sistemul de Management al Traficului București?
Sistemul de Management al Traficului București (BTMS) este un sistem integrat UTC. Adică, Urban Traffic Control și PTM – Public Transport Management – care este capabil să ofere prioritate transportului public. Sistemul UTC este un sistem adaptiv și cuprinde în această primă fază 100 de joncțiuni situate pe și în interiorul Inelului interior al Bucureștiului.
BTMS are, de asemenea, un sistem CCTV care ajută operatorii UTC să gestioneze mai bine sistemul. Comunicările pentru toate aceste sisteme se bazează pe o rețea de fibră optică care a fost implementată în acest sistem. Soluția de comunicare wireless pentru PTM este bazată pe un TETRA. Compania Elsol Electronic Solutions menționează pe site că a fost responsabilă pentru conceptul și designul pentru întreaga rețea de comunicații și proiectarea Centrului de control.