Rata de infectare în București este de 6,33 la mia de locuitori. Bucureștenilor urmează să le fie impuse noi restricții. De exemplu, persoanele nevaccinate circulă în weekend doar de la ora 5.00 până la ora 20.00, cu anumite excepţii. Pe de altă parte, persoanele vaccinate de cel puţin 10 zile pot circula fără restricţii. Premierul Florin Cîțu vrea ca restaurantele și cafenele să fie deschise pentru clienții vaccinați, doar dacă angajații acestora sunt vaccinați!
Florin Cîțu: restaurantele și cafenelele deschise pentru clienții vaccinați
Premierul Florin Cîțu a spus că i-a cerut lui Raed Arafat să modifice hotărârea privind restricțiile impuse după creșterea ratei infecțiilor la peste 6 la mia de locuitori. Modificări prin care să permită HORECA să mențină restaurantele și cafenelele deschise pentru clienții vaccinați. Atenție, doar în condițiile în care și personalul este imunizat.
Totodată, Florin Cîțu spune că vrea să mențină școlile deschise în continuare, indiferent de rata de incidență. În plus vrea să se introducă testele de saliva pentru elevi. Motivul invocat este faptul că circa 90% dintre părinți vor acest lucru, iar cursurile online desfășurate în anul școlar anterior nu a avut cele mai bune rezultate.
„Vrem în continuare să menținem prezența fizică în școli, ne gândim la introducerea testelor de salivă. Ministerul Educației anunța ieri că 99% din părinți nu vor să testeze copiii, ceea ce e trist. Încercăm cu teste cu salivă, dar intenția e ca școlile să rămână deschise. Școlile online nu au avut cele mai bune rezultate anul trecut”, a mai spus Florin Cîțu.
Cum a evoluat rata de infectare în București?
Rata de infectare în București este în continuă creștere. În urmă cu o lună, pe 29 august 2021, rata de infectare era de doar 0,74 la mia de locuitori. Pe 5 septembrie 2021 s-a depășit pragul de 1% la mia de locuitori. Rata de infectare era de 1,02 la mia de locuitori. După 12 zile, pe 17 septembrie, rata de infectare a crescut la 2,05 la mie. Incidența cazurilor covid în București a sărit la 3,3 la mia de locuitori pe 22 septembrie. Trei zile mai târziu a fost de 4,1 la mie. În cursul zilei de marți, 28 septembrie, incidența declarată de Direcția de Sănătate Publică a fost de 5,57 la mia de locuitori. Astăzi, 29 septembrie 2021, incindeța a sărit la 6,33 la mia de locuitori.
3 paturi ATI în București
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 10.826 de noi cazuri la nivel național. Din care, în București, au fost înregistrate 1.561 de noi cazuri. De la începutul pandemiei, în București au fost 205.889 de cazuri, conform informațiilor furnizate de Grupul de Comunicare Strategică.
În data de 29 septembrie 2021, conform datelor existente în aplicația alerte.ms, la nivel național există 1374 de paturi de ATI destinate pacienților COVID-19. De asemenea, 1320 de paturi ATI sunt ocupate la nivelul întregii țări.
În București sunt avizate de DSP 282 de paturi de ATI pentru pacienții de COVID-19.
La nivel național sunt libere 5 paturi ATI pentru pacienții bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2. La acest moment, în București sunt 3 paturi libere.
Ce restricții urmează la nivelul Bucureștiului?
Direcția de Sănătate Publică București urmează să anunțe Prefectura București pentru a convoca Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență. Autoritățile au la dispoziție 48 de ore pentru a lua noi măsuri de restricție la nivelul Capitalei.
Conform regulilor, când incidenţa ajunge la 6 la mie, intră în vigoare noi restricţii. Persoanele nevaccinate circulă în weekend doar de la ora 5.00 până la ora 20.00, cu anumite excepţii. Persoanele vaccinate de cel puţin 10 zile pot circula fără restricţii. Magazinele se închid la ora 18.00.
Restaurantele şi cafenelele la interior, precum şi terasele sunt închise, fiind permisă doar livrarea la domiciliu.
Sălile de fitness şi bazinele de înot se închid, iar nunţile şi botezurile se interzic. Măsurile vor fi impuse în urma unei şedinţe a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă.