Târgul de Crăciun din București s-a transformat într-o paranghelie gestionată prost sub administrația condusă de primarul Nicușor Dan. Cozi interminabile, fără distanțare socială și nervozitate maximă. În plus, copiii cu vârsta de peste 12 ani sunt obligați să plătească o taxă de intrare de 5 lei dacă își cumpără bilet online sau de 7 lei de la casele de bilete.
Primăria Municipiului București își propune ca târgul să readucă spiritul sărbătorilor de iarnă în inima orașului. Dar spiritul Crăciunului nu constă în taxarea copiilor.
Spiritul Crăciunului și taxarea copiilor
Haosul domnește peste Târgul de Crăciun din Piața Universității, din centrul Bucureștiului. Cozile interminabile la casele de bilete îi obligă pe oameni să se înghesuie fără să se mai respecte distanțarea socială impusă de autorități. Deși, pe gardul care înconjoară târgul, sunt puse bannere cu mesaje care îndeamnă la respectarea măsurilor de distanțare și purtarea măștii. Nervozitatea atinge cote alarmante din cauza proastei organizări. Fiecare persoană care vrea să intre la Târgul de Crăciun trebuie să își cumpere bilet online sau de la casele de bilete. Prețul unui bilet online este de 5 lei, iar de la casa de bilete 7 lei. Taxă pe care trebuie să o plătească fiecare persoană care vrea să intre la târg. Chiar și copiii mai mari de 12 ani.
Gabriela Firea, fostul primar al Bucureștiului, i-a transmis lui Nicușor Dan că „și familiile cu venituri mici au dreptul să viziteze un târg de Crăciun! Așa cum s-a întâmplat în anii trecuți! Vă dați seama cât ar trebui să plătească pentru intrare o familie cu 2-3 copii?”
Primarul Nicușor Dan pare că se bucură că îi taxează pe copii! Deși se laudă pe site-ul târgului că evenimentul a fost organizat pentru a readuce spiritul sărbătorilor de iarnă. Spiritul Crăciunului nu înseamnă taxarea copiilor. Peste tot în lume intrarea la târgurile de Crăciun este gratuită. La fel a rămas și anul acesta, doar PMB a impus o nouă taxă pentru a face rost de bani.
„Ecologiștii” de la PMB cu brad din scânduri de lemn
Crăciunul aduce în fiecare an bucurie creștinilor de pretutindeni, simbolizând lumină, speranță și iubire. Păstrăm tradițiile, valorile și magia, având grijă unii de alții – acesta este adevăratul spirit al sărbătorilor și mesajul acestei ediții. Așa se laudă Primăria Municipiului București pe site-ul târgului. Realitatea îi contrazice.
În interiorul târgului zace un un așa zis brad făcut din scâduri. Municipalitatea se laudă că bradul este reutilizabil, durabil și ecologic, creat din lemn și împodobit cu ornamente sculptate. Deși au vrut să pară „ecologiști”, organizatorii târgului au uitat că scândurile de lemn provin din tăierea arborilor. Halal ecologiști. Noroc cu muzica ambientală care le aduce aminte oamenilor că urmează sărbătorile de Crăciun.
Între timp, PMB a anunțat că programul de la Târgul de Crăciun din Piața Universității din București s-a modificat. În fiecare seară târgul se închide la ora 21.00. Târgul se deschide de luni până vineri la ora 12.00, iar în weekend la ora 10.00. În incinta târgului au voie simultan maxim 1000 de persoane.
Gabriela Firea: „Primar fără inimă”
Fostul edil al Bucureștiului, Gabriela Firea, i-a cerut primarului Nicușor Dan să lase liberă intrarea la târg.
„În calitate de senator al cetăţenilor din Bucureşti, solicit primarului general să anuleze de îndată taxa de intrare de 7 lei pentru accesul în Târgul de Crăciun, aplicată copiilor peste 12 ani şi adulţilor! Oricum, ar fi trebuit să pună la dispoziţie suficiente bilete care se puteau procura on-line, pentru a evita aglomeraţia de la intrare, unde se taie acum bilete, ca în vremuri de tristă amintire”, a scris Gabriela Firea pe contul ei de facebook.
Fostul edil al Bucureştiului mai spune că nicăieri în lume nu se percepe o taxă de intrare în târgurile de Crăciun și îl critică pe Nicușor Dan și pentru celelalte probleme pe care le are Bucureștiul, numindu-l „primar fără inimă”.