Diamantele lui Daniel Tudorache, fostul primar al Sectorului 1, au fost evaluate în urma unei expertize solicitate de DNA la 1,81 milioane de euro. Actualul deputat PSD Daniel Tudorache este urmărit penal penal pentru trafic de influență și spălare a banilor.
Declarațiile de avere depuse de Daniel Tudorache în calitate de primar al Sectorului 1 sunt aproape goale. Oficial nu are casă, mașini, bijuterii sau alte bunuri. A menționat totuși salariul de primar. Dar în spatele acestor documente goale se ascunde o avere de nabab. Avere ascunsă pe numele fostei soții și a menajerei.
Mai mult, procurorii îl acuză că a cerut un comision de 10% printr-un intermediar de la un afacerist care avea contracte cu instituția pe care o conducea.
Venituri medii de 1.000 de euro pe lună
În perioada 2008 – 2018, Daniel Tudorache a fost viceprimarul Sectorului 1, deputat pe listele PSD, apoi primar al Sectorului 1. În toată această perioadă, Dan Tudorache a realizat venituri totale în cuantum de 605.782 lei. Adică în jur de 1.000 de euro pe lună. Asta în timp ce rula sume uriașe prin cele două persoane interpuse: fosta soție și menajera.
De fosta soție, Adina Tudorache (53 de ani), a divorțat oficial în 1993. Dar cei doi trăiau și locuiau împreună. Avocatul Mihai Drăgan, cel care îl reprezintă pe Tudorache, a spus că de fapt menajera este mătușa Adinei Tudorache.
Daniel Tudorache, avere de nabab PSD
Procurorii DNA susțin că Daniel Tudorache a depus prin intermediul fostei soții și menajerei, în conturi bancare deschise pe numele acestora, nu mai puțin de 2,99 milioane de lei și 235.000 de euro.
Pe numele Adinei Tudorache ar fi cumpărat bunuri imobile evaluate la 305.000 de euro și 470.000 de lei, plătite în numerar. Tot prin intermediul fostei soții a acordat un împrumut de 920.000 de euro numerar, a cumpărat acțiuni la un club de fotbal și a plătit 640.000 de euro pentru o asociere în participațiune cu o societate privată.
Diamantele lui Daniel Tudorache
În urma perchezițiilor au fost identificate facturi fiscale pentru mai multe bijuterii. Printre care: un inel în valoare de 58.500 de euro, un set de bijuterii în valoare de 64.225 USD, un inel cu diamant în valoare de 80.000 euro și un diamant de 190.000 de euro (avans 35.000 de euro), un inel de 65.000 euro, un set cercei și lănțișor cu pandantiv în valoare de 11.200 de euro, etc.). Perchezițiile au avut loc pe 19 noiembrie 2020.
Anchetatorii au găsit mai descoperit alte diamante pentru care au solicitat o expertiză. Experții angajați de DNA au evaluat diamentele la 1,81 milioane de euro.
Comision de 10% pentru omul lui Tudorache
Primarul Daniel Tudorache este acuzat că a perceput un comision de 10% printr-un intermediar de la un afacerist. Procurorii susțin că, în perioada septembrie 2016 – mai 2017, o persoană din anturajul lui Tudorache a cerut un comision de 10 % din valoarea contractului de servicii pe care societatea omului de afaceri îl avea cu o instituție aflată in subordinea Primăriei Sector 1.
„ În schimbul traficării influenței, persoana aflată în anturajul primarului ar fi primit suma totală de 105.000 lei în numerar, precum și suma de 8.640 lei disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparținând traficantului de influență. În activitățile descrise, persoana care și-a traficat influența ar fi fost sprijinită de primarul de la acea vreme Tudorache Daniel.”, spun procurorii.
Cauțiune de 1.000.000 de euro
Direcția Națională Anticorupție a stabilit o cauțiune de 1.000.000 de euro pentru primarul Daniel Tudorache. Cauțiunea pentru Adina Tudorache a fost stabilită la suma de 200.000 de euro. Tribunalul București a decis pe 27 noiembrie 2020 să accepte cauțiunile stabilite de DNA pentru cei doi.
Adina Tudorache, fosta soție a lui Daniel Tudorache, a acoperit cauțiunea de un milion de euro stabilită de DNA pentru fostul primar al Sectorului 1 punând garanție trei immobile. Astfel, între cei doi s-a încheiat o convenție prin care Adina Tudorache a depus pentru Daniel Tudorache o garanție imobiliară: trei imobile în valoare de puțin peste 1 milion de euro, cu condiția ca fostul primar să respecte controlul judiciar pentru ca la final, fosta sa soție să își recupereze imobilele.