Costul căldurii în București se scumpește cu 60%, după ce Romgaz a dublat prețul gazelor pentru Elcen. Romgaz, cel mai mare producător de gaze din România, și Electrocentrale București (Elcen), producătorul de energie electrică și termică al Bucureștiului au bătut palma pe prețul gazului pentru următorul an, care începe de la 1 octombrie.
Romgaz și Electrocentrale București (Elcen) au bătut palma pe prețul gazului pentru următorul an, care începe de la 1 octombrie. Potrivit unor surse convergente din piața de energie, Romgaz a fost de acord să livreze gaze către centralele electrotermice ale Elcen la prețul de 151 lei/MWh, potrivit informațiilor publicate de economica.net.
Sistemul de termoficare din București este format din patru centrale electrice de termoficare deținute de Elcen. CET Vest, CET Sud, CET Progresu și CET Grozăvești ard gaze de la Romgaz pentru a produce energia electrică și termică. Pe cea din urmă o livrează în sistemul de conducte ale Termoenergetica, fosta RADET, firmă a Primăriei Capitalei. De aici ajunge în final, prin punctele termice, în caloriferele din apartamente și din clădirile administrative din oraș.
Prețul energiei subvenționat de PMB
Prețul energiei este puternic subvenționat în București de Primăria Capitalei. Bucureștenii plătesc prețul local stabilit de municipalitate, de doar 163 de lei/Gcal. Prețul real este de 490 de lei în prezent.
Întrebarea, care cu siguranță îi dă multe bătăi de cap primarului Nicușor Dan este: dacă gigacaloria ajunge la 590-600 de lei, rămâne prețul final de 163 de lei și crește subvenția dată de Primărie, sau crește prețul final al populației pentru a nu se face praf bugetul Bucureștiului în urma unei creșteri masive a subvenției?, se întreabă jurnaliștii de la economica.net.
Costul căldurii în București se scumpește cu 60%
Cum costul gazului reprezintă circa 70% din costul de producție (la gardul centralei Elcen) al gigacaloriei, la un preț de peste două ori mai mare decât acum rezultă o creștere a acestui cost de circa 60%, potrivit calculelor făcute de noi.
Cu alte cuvinte, dacă acum Termoenergetica plătește către Elcen circa 206 lei/Gcal, după scumpirea gazului va plăti undeva la 329 de lei/Gcal. După ce (și dacă) ANRE va aviza în final acest preț în totalitate! ANRE mai are și posibilitatea de a crește bonusul de cogenerare cuvenit Elcen. Deci o parte din scumpire va fi plătită de toți consumatorii de energie electrică din România, direct prin factură.
Chiar și așa, putem presupune că se va aviza un cost al producției gigacaloriei cu 100 de lei peste cel de acum, ca urmare a scumpirii gazului. La acesta se adaugă costul de transport și distribuție prin rețeaua Termoenergetica. Acum, prețul final al gigacaloriei este în București de 490 de lei. Cu un gaz dublu ca preț, el va ajunge așadar la 590 de lei. Deci cu circa 20% mai mare.