Codul Urbanismului urmează să fie adoptat de Parlament, dar este contestat de primarul Nicușor Dan pentru că ar urma să legalizeze hoția. Prin prevederile prevăzute de Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor spaţiile verzi sunt în pericol, în contextul în care proiectul nu face distincţie între spaţiile verzi prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism şi spaţiile verzi amenajate în fapt.
Mai mult, dacă un PUZ este anulat şi dacă în intervalul în care acest PUZ a fost în vigoare în baza lui se emite o autorizaţie de construire şi autorizaţia de construire nu este contestată înainte să fie anulat PUZ, aceasta, prin efectul legii, rămâne în vigoare, suține primarul Capitalei Nicușor Dan.
Codul Urbanismului „legalizează hoţia din urbanism şi construcţii”
Primarul Nicușor Dan a ținut o conferință de presă în care a contestat Codul Urbanismului. Proiectul urmează să fie dezbătut marţi în Comisia de administraţie a Camerei Deputaţilor, iar miercuri în plenul Parlamentului.
„Din păcate, el conţine la influenţă politică nişte chestiuni extrem de nocive. În primul rând, se pierde din regimul de protecţie al mai multor spaţii verzi. Și, în al doilea rând, există nişte prevederi care afectează principiul legalităţii, în sensul că autorizaţiile de construire emise în baza unor PUZ-uri care sunt declarate nelegale de instanţă rămân în vigoare. Tehnic, în cuvinte mai puţine, se legalizează hoţia din urbanism şi construcţii. Vreau să fac un apel către liderii coaliţiei, domnul Ciolacu şi domnul Ciucă, să privească cu responsabilitate acest proiect de lege pentru că de el depinde modul în care vor arăta oraşele şi satele din România în viitor”, a transmis Nicuşor Dan, în conferinţa de presă.
Primarul Nicușor Dan a prezentat mai multe PUZ-uri, menţionând că legislaţia actuală este corectă în ceea ce priveşte spaţiile verzi. Din punctul său de vedere, prin prevederile propuse în prezent, spaţiile verzi sunt în pericol. În contextul în care proiectul nu face distincţie între spaţiile verzi prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism şi spaţiile verzi amenajate în fapt. El a dat ca exemplu Cartierul Floreasca unde, pe spaţiile verzi dintre blocuri, au apărut în jur de 30 de clădiri. Toate „cu încălcarea legii”.
Nicușor Dan: „cea mai gravă prevedere este legată de PUZ”
Nicușor Dan susține că Codul Urbanismului prevede renunțarea la asigurarea a 20 de mp de spaţiu verde. Asta în situația privind introducerea terenurilor în intravilan şi la refuncţionalizarea zonelor cu alte funcţiuni.
„A treia chestiune legată tot de spaţii verzi. În Legea 24/2007 a spaţiilor verzi urbane există o sancţiune pentru schimbarea destinaţiei unui spaţiu verde. Care este proporţională cu numărul de metri pătraţi a căror destinaţie este schimbată. În proiectul de Cod al urbanismului această prevedere este modificată pentru o amendă care este unitară indiferent de suprafaţa de teren pe care o schimbi şi care este între 50.000 şi 500.000 lei, indiferent de suprafaţă. Ceea ce înseamnă, conform Ordonanţei 2 a contravenţiilor, că sancţiunea pentru cineva care schimbă destinaţia unui spaţiu verde şi care plăteşte jumătate din minim în primele 15 zile este de 25.000 lei”, a explicat primarul general al Capitalei.
O altă problemă vizează principiul legalităţii. În opinia primarului, cea mai gravă prevedere este legată de PUZ. „Dacă un PUZ este anulat şi dacă în intervalul în care acest PUZ a fost în vigoare în baza lui se emite o autorizaţie de construire şi autorizaţia de construire nu este contestată înainte să fie anulat PUZ, aceasta, prin efectul legii, rămâne în vigoare”, a menționat Nicușor Dan.
De asemenea, Nicușor Dan a criticat prevederile referitoare la relaţia dintre Primăria Capitalei şi primăriile de sector în ceea ce priveşte emiterea de documentaţii de urbanism şi emiterea de autorizaţii de construire, în special pentru reţele. „În esenţă, se doreşte ca Planurile Urbanistice Zonale să nu mai fie votate de Consiliul General şi să fie votate de Consiliile locale ale sectoarelor”, a mai explicat Nicuşor Dan.
Codul Urbanismului va reuni întreaga legislație din domeniu
Codul Urbanismului va reuni întreaga legistație care reglementează amenjarea teritoriului, urbanismul și construcțiile. Concret, odată cu Codului amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor, pe scurt Codul Urbanismului, vor fi reunite prevederile mai multor acte normative, printre cele mai importante fiind:
- Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul.
- Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.
- Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcții.
- Ordinul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice nr. 233/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul și de elaborare și actualizare a documentațiilor de urbanism.
- Ordinul Ministerului Dezvoltării Regionale și Locuinței nr. 839/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.
Odată cu apariția Codului Urbanismului va aduce debirocratizarea, reducerea numărului de avize și acorduri. Dar și a termenelor de emitere a actelor administrative. Totodată, vor fi introduse noi mecanisme care să asigure procese administrative mai eficiente, digitalizate și calitate în construcții.