Blocul Național Sindical protestează în București pentru aplicarea Legii salarizării, măsuri pentru securitate energetică și alimentară. Dar și pentru salvarea industriei de apărare. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a promis că vor crește pensiile și salariile. Când? Nu se știe!
Mai mult, sindicaliştii au cerut Guvernului adoptarea unor măsuri de sprijin pentru a compensa efectele economice şi sociale ale războiului din Ucraina, la nivel economic şi social.
Ce solicită sindicaliștii?
București. Ora 11.00.Mii de sindicaliști din sectorul public și privat, parte a Bloculul Național Sindical, au protestat fața Guvernului, condus de premierul Nicolae Ciucă. Ce vor sindicaliștii? În primul rând solicită măsuri desprijin pentru a compensa efectele economice și sociale ale războiului din Ucraina. Asta în contextul în care pandemia a pus „la grele încercări” salariații din România. Totodată se solicită investiții urgente în domeniile cu risc major de dispariție, cum ar fi industria navală sau a confecțiilor.
Blocul Național Sindical cere cu prioritate eliminarea dependenței de resursele energetice importate din Rusia. Mai mult, efectele liberalizării pieței energiei electrice și celei a gazelor naturale a dus la creșterea prețurilor.
Ministrul Marius Budăi, huiduit de 5.000 de sindicaliști
Ministrul Muncii, Marius Budăi, s-a adresat sindicaliștilor în fața Guvernului. Atunci când a ajuns în mijlocul sindicaliștilor a fost huiduit. „Sunt aici astăzi ca să mă asigur că pentru noi, Guvernul României, dialogul social este extrem de important. Vreau să vă mulţumesc dumneavoastră, să îi mulţumesc domnului preşedinte Costin pentru deschidere şi pentru dialog. Suntem în această perioadă în construcţia unor măsuri care să vină în sprijinul cetăţenilor români, care să vină în sprijinul categoriilor celor mai vulnerabile de persoane”, a spus ministrul Marius Budăi.
Ministrul Marius Budăi a arătat respectul său, al Guvernului și al partidului
Ministrul Marius Budăi i-a invitat pe sindicaliști să fie parteneri în implementarea reformelor din PNRR pentru a fi siguri că reforma Legii Salarizării și reforma Legii Pensiilor nu va duce la sărăcierea românilor. „Vreau să acceptaţi această invitaţie, să îmi fiţi parteneri în implementarea acestor reforme. Astăzi o să vă anunţ ceea ce avem deja pe listă”, a spus ministrul Marius Budăi. Apoi el a spus că a venit la manifestație pentru a arăta respectul său, al Guvernului și al partidului. Cât despre creșterea salariilor și pensiilor, ministrul Budăi a promis că vor crește. Dar nu se știe când și cu cât. Până atunci cresc doar prețurile!
Reluarea aplicării Legii salarizării
Blocul Național Sindical solicită reluarea aplicării Legii-cadru nr 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Acest act normativ a fost suspendat din anul 2021, la jumătatea perioadei de 4 ani prevăzute pentru implementare. „Aplicarea integrală a Legii nr. 153/2017 va conduce la eliminarea inechităților salariale din sistemul public, astfel cum a fost convenit cu partenerii sociali in anul intrării în vigoare a legii”, se menționează în comunicatul BNS.
Pact național pentru industria de apărare
Blocul Național Sindical a transmis că vrea încheierea unui pact național pentru industria de apărare. Pactul trebuie să conțină măsuri concrete pentru relansarea acestui sector. Dar „și pentru a limita presiunea resimțită de populație de costurile de finanțare pentru dotarea Armatei”.
„Războiul a readus în prim plan dotarea tehnică a armatelor la nivel european, cât și la nivel național. Pentru a face față eforturilor uriașe necesare, se impune ca industria națională de apărare să ocupe un loc central în politica de înzestrare. „Sectorul industriei de apărare a fost distrus cu premeditare în ultimii 30 de ani de politruci neavizați și de samsari de armament care în schimbul unor comisioane grase au creat dependențe de importul de tehnică militară”, potrivit BNS.
„Vrem negocieri colective la nivel național și sectorial!”
Sindicaliștii cer modificarea în regim de urgență a Legii nr. 62/2011 a dialogului social. Motivul? Pentru a se putea exercita fără îngrădiri drepturile fundamentale la organizare, negociere și grevă. „Vrem negocieri colective la nivel național și sectorial! Cerem dreptul de a negocia pentru federațiile reprezentative la nivel de unitate fără impunerea reprezentanților salariaților ca parte la negocierea colectivă!”, a transmis Blocul Național Sindical.